Trainen met rugklachten

In Nederland komt pijn in de onderrug veel voor. Een studie liet zien dat op elk moment van de dag 1 op de 4 Nederlanders lage rugklachten heeft. In 95% van de gevallen is (lage) rugpijn te verhelpen of te verminderen door training. Door de rompspieren regelmatig op de juiste manier te belasten, zullen de rugklachten verminderen of overgaan.

Daarom heeft Green Fit in samenwerking met Groeneveld Fysiotherapie speciale trainingsuren ontwikkeld. Deze unieke trainingen zijn in groepsverband en worden rustig opgebouwd.

De trainingen zijn opgebouwd in 3 verschillende fases. waarbij er wordt gestart met relatief rustige oefeningen, gericht op de coördinatie en houding. De trainingen worden uitgebouwd naar intensievere oefeningen gericht op het behoud van een sterke rug.

 

Fase 1:
Er wordt gestart met een intake. De deelnemers vullen een uitgebreide vragenlijst in zodat de instructeur een duidelijke beginsituatie kan bepalen. In deze fase staat het leren aanspannen van de kleine spieren rondom de rug centraal, ook wel het Powerhouse genoemd. Deze fase heeft naast het oefenen ook een informerend en adviserend karakter, zodat men ook thuis met de juiste houding en oefeningen aan de slag kan gaan.

Na 3 maanden wordt de training geëvalueerd en wordt er samen in overleg met de trainer besloten om door te gaan naar fase 2. Het kan ook zijn dat fase 1 belastend genoeg is en dat we deze trainingen nogmaals doorlopen.

Fase 2:
In deze fase wordt de belasting meer opgevoerd. Er worden meer oefeningen gedaan waarbij het hele lichaam wordt getraind, terwijl het Powerhouse blijft aangespannen. Het is de bedoeling dat er steeds moeilijkere oefeningen uitgevoerd kunnen worden. Deze fase duurt 3 maanden, daarna wordt geëvalueerd om door te gaan naar fase 3.

Fase 3:
In deze fase is uw rug optimaal belastbaar en is het doel om uw rug sterk en soepel te houden. U kunt altijd in deze fase blijven trainen, zo heeft u een vast sportmoment in groepsverband. De instructeur rekent op u en u kunt zelfstandig aan de slag met een persoonlijk programma dat daarvoor is opgesteld. Dit programma kan zowel individueel als in groepsverband worden uitgevoerd. Om de vorderingen in de gaten te houden wordt er iedere maand een afspraak gemaakt om het programma door te spreken en eventueel aan te passen.